Blog

10 facts about Franz Kafka.

10 fakte rreth Franz Kafkës.

1- Franz Kafka mbahet mend si një shkrimtar i ri dhe shumë i trazuar që kishte një personalitet të shumanshëm.

Ai shpesh shqetësohej nga ndjenjat e papërshtatshmërisë, problemet me gratë dhe ndonjëherë i mungonte besimi në aftësitë e tij si shkrimtar por edhe si njeri. Jeta e tij ishte interesante, edhe pse u ndërpre shumë shpejtë . Kafka vdiq në moshën 40-vjeçare.

2- Franz Kafka donte që puna e tij e papërfunduar dhe letrat të digjeshin pas vdekjes së tij. 

Ai shkroi në testamentin e tij se ekzekutori dhe miku i tij, Max Brod, duhej të digjte gjithçka që kishte lënë të papërfunduar pasi vdiq. Për fatin tonë, Brodi zgjodhi të mos i bindej kësaj direktive dhe në vend të kësaj vazhdoi dhe botoi disa histori të papërfunduara. Këtu  përfshihet dhe libri Procesi. 

3- Apartamenti i Gregor Samsas kishte të njëjtin plan urbanistik si ai i Franz Kafkës

Për ata që e njohin historinë e personazhit Gregor Samsa në Metamorfoza, ky është një fakt i çuditshëm dhe magjepsës. Është mjaft interesante të konsiderosh dhomat e Gregorit, kuzhinën dhe dhomat e gjumit  në të cilat qëndruan personazhet e librit  dhe në vend të tyre të vendosësh Kafkën . 

4- Mbiemri i tij është kthyer në një epitet ose perkufizim të një gjendje  – Kafkian . 

Sot, fjala kafkiane evokohet për të nënkuptuar çdo gjë që është makth dhe shqetësuese psikologjikisht. Kjo është për nder të imazheve të zymta  që ka krijuar Kafka në tregimet dhe romanet e tij. 

5- Ai punonte si nëpunës sigurimesh.

Pas mbarimit të shkollës juridike, Kafka u punësua në dy kompani të ndryshme sigurimesh. Për shkak të punësimit në këtë të fundit, ai shmangu sprovën dhe nuk iu desh të luftonte në Luftën e Parë Botërore (edhe pse donte). Puna e tij u konsiderua thelbësore. 

6- Kafka dhe shoku i tij Max Brod ëndërronin të beheshin të pasur duke punuar bashkë . 

Gjatë miqësisë së tyre, Kafka dhe Brod shqyrtuan rrugë të ndryshme përmes të cilave ata mund të rrisnin pasurinë e tyre. Një prej tyre përfshin shkrimin e udhëzuesve të udhëtimit për ata që donin të vizitonin Evropën me një buxhet të caktuar dhe të lirë. 

7- Franz Kafka nuk gënjeu kurrë .

Sipas mikut të tij të ngushtë Max Brod, Franz Kafka nuk mund të thoshte kurrë një gënjeshtër. Ai ishte pafundësisht i sinqertë, edhe pse ndonjëherë me shumë gabime. Brod deklaroi se Kafka besonte në “vërtetësinë absolute”.

8- Ai ishte fejuar dy herë me të njëjtën grua .

Kafka ra në dashuri menjëherë me  Felice Bauer-it. Të dy u takuan në vitin 1912 kur ai po vizitonte Max Brod dhe gruan e tij. Motra e Brodit ishte e martuar me një kushërirë të Felice-s dhe kur Kafka e takoi, ai menjëherë kishte “një mendim të palëkundur” për “mjekrën e saj të fortë”, “hundën pothuajse të thyer”, “qafen e zhveshur” dhe “flokët jo të rregullta”. Ai filloi t’i dërgonte letra të përditshme, shumë prej të cilave u botuan pas vdekjes së tij. 

9- Franz Kafka mbase mund të mos ketë gënjyer, por ai mashtroi. 

Dihet se në rininë e tij Kafka mashtroi në provimet e shkollës së mesme. Ai ishte i përfshirë në dhënien e ryshfeteve të zotit të shtëpisë së profesorit të tij për të vjedhur një kopje të testit nga tavolina e tij. Grupi kaloi me rezultate të mira, siç pritej, dhe çuditërisht profesori i tyre u shpërblye me një vlerësim.

10- Kafka kishte vetëbesim të ulët. 

Kafka mbahet mend nga miqtë e tij si njeri njeri me një opinion të ulët për veten. Ai shpesh shqetësohej për seksin, trupin e tij dhe marrëdhëniet me gratë. . Ai gjithashtu besonte se njerëzit e shihnin atë jo tërheqës dhe madje të neveritshëm. Këto arsye shpesh përmenden si arsyeja që ai nuk u martua kurrë dhe luftoi për të mbajtur një lidhje që ai kishte. 

Në Booksinsta kemi 2 libra të Kafkes  : 

1 . Libri “Letër Babit ” https://booksinsta.com/letter-to-father-franz-kafka/

2 . Libri ” Metamorfoza ” https://booksinsta.com/metamorphosis-of-franz-kafka/ 

Related Articles

Back to top button