Blog

Excerpt from the book “Why”

 • Ç’është jeta për ty? – e pyeta.
  -Flluska sapuni, – m’u përgjigj.
  -Po vdekja?
  -Shpërblimi i jetës!
  -Ç’është bota?
  -Një pikë helm në hapësirë!
  -Ç’është me e kuptuar në Botë?
  -Vdekja?
  -Cila është kafsha më e egër?
  -Njeriu!
  -Po më e butë?
  -Ajo që s’ka lindur!
  -Cili njeri ju duket më i poshtër?
  -Ai që ndryshon veten me një emër të huaj dhe ai që punon aq mizorisht sa që nuk kujton as vdekjen!
  -Ç’është budallallëku?
  -Të duash një gjë që s’e ke dhe të kujtosh se je ai që s’je!
  -Po puna më e mençme?
  -Te gëzosh të tanishmen!
  -Ç’është më e afërme?
  -Vdekja!
  -Po më e largët?
  -Zemra ime me tënden dhe fillimi e fundi i hiçit.
  -Çfarë është e pavdekur?
  -Hapësira!
  -Çfarë është më e bukur?
  -Fantazia!
  -Po më e shëmtuar?
  -Sëmundja!
  -Më e hidhur?
  -Jeta!
  -Më e ëmbël?
  -Hiçi!
  -Ç’gjë e është më e madhe?
  -Libri i Botës!
  -Po më e rëndë?
  -Fjala!
  -Më e pamundur? – Këtu u mendua pak, sikur donte të çlodhej. më shikoi një copë herë në fytyrë si me habi e pastaj duke m’i shtrënguar të dy duart, më tha me butësi:
  -Edhe në të pyetur duhet mjeshtëri! Çfarë pyetët tani?
  -Çfarë gjë ju duket tani dhe do t’ju dukej mbas disa mijë vjetëve – sikur të jetonit – si e pamundur?
  -Të ndryshosh veten dhe formën, dmth jam unë të bëhem ti, dhe jam njeri dhe të bëhem pëllumb!
  -Kur shpërblehet njeriu?
  -Kur e kujton veten të lumtur!
  -Çfarë gjë ju duket më e mërzitur?
  -Çdo send është më i mërzitur se njeri tjetër!
  -Çfarë gjë ju duket më e vështirë?
  -Të jesh njeri!
  -Po më e lehtë?
  -Të krijosh krijesë njerëzore!
  -Cili është ngushëllimi i të pasurit?
  -Pesha e qeses!
  -Po i të vobektit?
  -E ardhmja!
  -Nuk ju kuptoj, – i thashë për së dyti.
  -Vdekja! -mu përgjigj serioz
  -Po ç’përmban jeta e njeriut?
  -Vetëm dyshime!….

Nese të pelqeu pjesa e shkeputur librin mund t’a lexoni online falas ketu -> https://booksinsta.com/sterjo-spasse-why/

Related Articles

Back to top button